Vraag en Antwoord is een educatief project voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Het project bestaat behalve uit de museumles met het boekje 'Vraag en Antwoord', waarbij de leerlingen in het museum zelf aan de slag gaan, uit een introductieles en een afsluitende les op school.
In de docentenhandleiding wordt een aantal verwerkingsopdrachten meegeleverd. Deze zijn naar eigen inzicht uit te breiden of in te korten.

INTRODUCTIELES (1 a 2 uur)
De introductieles kan voor het museumbezoek als voorbereiding in de klas gegeven worden. De les bestaat uit een aantal losse werkbladen die vooraf worden opgestuurd. Tijdens deze les praat de docent met de klas over de gebeurtenissen tijdens WOII en peilt adhv een aantal begrippen de voorkennis van de leerlingen. In dit materiaal wordt leerlingen ook gevraagd hun mening te geven over onderwerpen als vrijheid, oorlog, verzet, vluchten, onrecht en pesten.


MUSEUMLES (ca 45 minuten, exclusief documentaire*)
Leerlingen krijgen eerst een film te zien over het leven van Anne Frank of Het Bombardement. Vervolgens gaan ze in tweetallen met het opdrachtenboekje Vraag en Antwoord door het museum. In de tentoonstelling wordt door middel van originele voorwerpen en wandteksten de oorlog van verschillende kanten belicht: de opkomst van Adolf Hitler, bezetting, bombardement, dagelijks leven, jodenvervolging, hongerwinter en bevrijding. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Aansluitend bij het niveau van de leerling kan een bepaalde route worden gevolgd.
AFSLUITENDE LES (ca 1 uur en naar keuze uit te breiden)
Tijdens de afsluitende les op school kan de docent met de docentversie Vraag en Antwoord bespreken.

Er worden drie bijlagen geleverd met verwerkingsopdrachten:
- Het nieuws van vandaag: leerlingen zoeken in kranten naar artikelen over oorlog en geweld. Vervolgens moeten ze gaan uitzoeken wat de oorzaken zijn van deze conflicten en nadenken over oplossingen.
- Vrijheidsstrijders: zoekopdrachten rond Che Guevara, Nelson Mandela, Martin Luther King en Eleanor Roosevelt
- De herinnering, een monument; leerlingen onderzoeken welke oorlogsmonumenten in Rotterdam te vinden zijn en maken zelf een monumentenroute.
 
TOEGANG
- De entree voor schoolgroepen is gratis
- Museumles 'Vraag en Antwoord' € 3,- per leerling
In verband met de komende verbouwing (medio juni 2014) is dit lespakket gratis (zolang de voorraad strekt).

* Documentaires
Naast de museumles is het mogelijk om in de filmzaal een documentaire te bekijken:
- Het leven van Anne Frank (30 minuten)
- Bombardement van Rotterdam mei 1940 (10 minuten)
- Vergeten Bevrijders: Marokkanen en WOII (15 minuten)

Voor meer informatie en het maken van afspraken kunt u contact opnemen met de receptie. Tel. 010 - 484 89 31 of info@ovmrotterdam.nl