In het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam hoef je je niet te vervelen! Er is van alles te zien en te beleven. Je kunt een heleboel te weten komen over de tijd dat Rotterdam gebombardeerd werd. Maar ook over de tijd daarna. Hoe was dat eigenlijk toen de Duitse soldaten in de stad marcheerden? En wat deden de mensen toen er in de winkels geen eten meer te koop was?


GEEN ZIN IN EEN SPEURTOCHT?
In het museum kan je natuurlijk ook gewoon rondkijken. Of je vraagt bij de receptie om een kleurplaat. Ook kan je een vredesduifje maken en in onze wensboom hangen. Er hangen er al heel veel, maar er kan altijd nog wel een duifje bij. Van vredeswensen kunnen we nooit te veel hebben natuurlijk. De kleurplaten en het vredesduifje zijn gratis.

Tamara De Bruin met de nieuwe speurtocht in de opstelling
BEZETTING 1940-1945
In de tijd van de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers de baas in ons land. De eerste dagen werd er zwaar gevochten maar ook nadat Nederland zich had overgegeven was het leven niet eenvoudig. De bezetting duurde vijf jaar. En hoe langer het duurde hoe moeilijker het leven werd. In 1944 was er nog maar weinig voedsel en geen brandstoffen. Daar kwam nog eens bij dat het een heel koude winter was.
Ook wist niemand hoe het er precies voor stond met de oorlog in de rest van Europa. En of het nog lang zou duren voor Nederland bevrijd werd. De kranten mochten geen echt nieuws maken. Alleen goede dingen over de Duitsers kwamen in de krant.
Mensen moesten dus wel heel creatief zijn om oplossingen te bedenken. Om aan eten te komen, om het nieuws te lezen, om de kachel te stoken.
 
OVERLEVEN
Met de nieuwe speurtocht ga je de opstelling in om te ontdekken hoe Rotterdammers die strenge hongerwinter in 1944 wisten te overleven. Ook kom je veel te weten over het verzet. Hoe gingen mensen met gevaar voor eigen leven illegale kranten verspreiden? En aten ze echt tulpenbollen toen?
Je moet zelf de voorwerpen uit de speurtocht op zoeken en de vragen beantwoorden. Als je klaar bent weet je niet alleen veel meer over de oorlog, je mag ook iets lekkers ophalen bij de balie. De speurtocht is in verband met de komende verbouwing (medio juni 2014) gratis (zolang de voorraad strekt)..