Sinds 2005 zijn leerlingen en docenten van OBS de Pijler jaarlijks aanwezig bij onze herdenking op 4 mei, waarbij zij familienamen oplezen van omgekomen Joodse slachtoffers uit Rotterdam.
Enkele leerlingen uit groep 7 en/of 8 vervullen jaarlijks de rol van ambassadeur. Dat houdt in dat zij onder meer feedback geven en helpen bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën op het gebied van educatie.
Afgelopen jaar waren zij o.a. aanwezig bij de opening van onze tentoonstelling Rotterdam Oorlogshaven. Samen met de havenmeester luidden zij de scheepsbel van de Statendam. Een schip dat in de eerste oorlogsdagen volledig uitbrandde, maar waarvan de scheepsbel werd gered.
De ambassadeurs worden geselecteerd door middel van een themagebonden wedstrijd.

 De opdracht 2010/2011
Dit jaar bezocht educatief medewerker Jeroen Woltjer kinderen uit groep 8 voor een workshop 'Brieven schrijven aan politieke gevangenen'. Ongeveer 70 kinderen uit drie groepen 8 - de Padden, de Poolvossen en de Passiebloemvlinders - deden daar aan mee.
Woltjer vertelde de kinderen over de situatie van politieke gevangenen in allerlei landen van de wereld. Van China tot Turkije, van Afrika tot Mexico en helaas nog veel andere landen. Hij liet foto's zien van deze mensen en legde uit waarom ze onterecht gevangen zijn genomen. De kinderen konden één persoon uitkiezen aan wie ze een bemoedigend woordje konden schrijven.

Joost van de Beek Rania Zarouk Mehmet Derece
We kunnen nu eenmaal geen 70 ambassadeurs gebruiken, dus uit de brievenschrijvers werden drie leerlingen gekozen om de rol van jeugdambassadeur 2011 op zich te nemen (klik op de plaatjes voor een vergroting van hun brieven).
Maar feitelijk zijn alle brieven even waardevol. Want de gevangenen die de post ontvangen krijgen met deze lieve welgemeende brieven allemaal een hart onder de riem gestoken. In die zin zijn alle briefschrijvers winnaars. Het museum bedankt dan ook alle kinderen voor hun inzet met een vrijkaart voor 2 personen.