Süskind vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam was voor de Joodse Raad. Hij speelde een gevaarlijk dubbelspel met de SS’er Ferdinand Aus der Fünten, waardoor hij honderden Joodse kinderen kon redden van deportatie.

Lespakket
Voor onderwijzers en docenten die de film met hun leerlingen gaan zien is een gratis lespakket beschikbaar. Dit kan bij ons worden aangevraagd. Ook is het mogelijk, in overleg met onze educatief medewerker, in het museum aan de slag te gaan met dit pakket.
Het lespakket is gemaakt voor de bovenbouw van het Basisonderwijs en de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Het bestaat uit een DVD met fragmenten uit de speelfilm, authentiek filmmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, vier verhalen van ooggetuigen en een compacte handleiding voor leerkracht en docent.
Verder bevat de DVD een tijdsbalk van de jaren 1938-1947 en ‘er op uit’ mogelijkheden naar grote oorlogs- en verzetsmusea. De film zelf is geen onderdeel van het lespakket.

De film bespreken
Het materiaal is opgebouwd uit vier thema’s: Jodenvervolging, Verzet, Verraad en Onderduik.  Elk thema bevat cruciale fragmenten uit de film. Deze fragmenten kunt u met uw leerlingen bespreken aan de hand van verschillende soorten vragen:
-kijkvragen,
-achtergrondvragen,
-actualiteitsvragen
-vragen bij een getuigenverhaal

Het is eveneens mogelijk om deze filmfragmenten te behandelen in het museum. Een museumdocent zal de fragmenten afspelen en de verschillende vragen stellen aan uw leerlingen. Dit is alleen mogelijk op donderdag en vrijdag, en in overleg met J. Woltjer (010 484 89 31 of j.woltjer@ovmrotterdam.nl). De film zelf is in het museum niet te zien.

Onderzoek
Scholen kunnen het materiaal ook gebruiken om onderzoek met de leerlingen te doen aan de hand van een stappenplan. Suskind is dan gedurende een week het onderwerp in de groep.

In de loop van 2012 zal het Süskind lespakket ook online te zien zijn, zodat een duurzaam gebruik is gegarandeerd. Het is ontwikkeld door producenten Fu Works, Cadenza Films en uitgeverij Sasburg i.s.m. o.a. War Child en Kamp Westerbork.