Een ontroerende tentoonstelling over de lotgevallen van joodse kinderen tijdens de Holocaust. De expositie toont o.m. speelgoed van kinderen die tijdens de oorlogsjaren in kampen zaten of ondergedoken waren en vertelt hun verhalen.
De onschuld en herkenbaarheid van het speelgoed maken de tentoonstelling geschikt voor kinderen. Kinderen voelen goed aan hoe speelgoed een echte steun en toeverlaat kan zijn. Het speelgoed is het voertuig waarmee een moeilijke geschiedenis voor jonge mensen toegankelijk gemaakt wordt.

Bent u docent of onderwijzer? Weten uw leerlingen al iets van de holocaust? Het verhaal van Anne Frank is misschien wel bekend maar hoe wisten andere kinderen tijdens de holocaust hun angst en ellende even te vergeten? In de tentoonstelling Geen Kinderspel zie je zelfgemaakt speelgoed van joodse kinderen en kom je meer te weten over hun lotgevallen.

De tentoonstelling is speciaal geschikt voor kinderen. Het is een unieke kans om leerlingen kennis te laten maken met de leefwereld van joodse kinderen tijdens de oorlogsjaren. Het onschuldige en herkenbare speelgoed spreekt direct aan. Ieder kind weet immers hoe speelgoed een echte steun en toeverlaat kan zijn.

Bij de tentoonstelling is educatief materiaal ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Om een bezoek aan Geen Kinderspel voor zoveel mogelijk schoolkinderen mogelijk te maken zijn zowel de entree als het lesmateriaal gratis. De tentoonstelling, die op 12 mei zou eindigen, is geprolongeerd t/m 21 juli 2013. Reserveer tijdig! (Telefonisch tijdens openingstijden 010 484 89 31 of direct per e-mail)

Actualiteitswaarde
De expositie heeft helaas ook een duidelijke actualiteitswaarde. Hoewel de Holocaust onmogelijk vergeleken kan worden met welk oorlogsdrama dan ook, zijn er parallellen met onze tijd te trekken. Ook nu woeden oorlogen, waarin mensen vanwege hun etnische of religieuze achtergronden worden vervolgd. Ook nu nog raken kinderen geïsoleerd omdat ze anders zijn en worden ze vanwege dit 'anders-zijn' gepest. En ook nu nog heeft ieder kind wel een stuk speelgoed, dat hem dierbaar is en hem in staat stelt de werkelijkheid even te vergeten.

Geen Kinderspel is een reizende tentoonstelling, geïnitieerd door Yad Vashem in Jeruzalem, en naar Nederland gehaald en voor tentoonstelling geschikt gemaakt door de Stichting Vrienden van Yad Vashem samen met B'nai B'rith Loge Hollandia en Stichting vrienden van Kolle Kaa.