Brandende synagoge tijdens Kristallnacht
Begin november 1938 schoot een jonge joodse jongen een medewerker van de Duitse ambassade in Parijs dood. Het was een protest tegen de deportatie van Poolse joden uit Duitsland naar Polen, waaronder zijn ouders. Uit wraak voor de moord gaf de nazi-leiding opdracht voor gewelddadige acties tegen joden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 staken opgehitste menigtes in heel Duitsland en Oostenrijk honderden synagogen in brand. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen.

Joodse arrestanten in Buchenwald
Duizenden joodse winkels werden kapot geslagen en geplunderd. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. In die nacht werden meer dan 90 joden vermoord. Ongeveer 30.000 mannelijke joden werden gearresteerd en in concentratiekampen opgesloten. De meesten werden na 6 weken weer vrijgelaten, maar ruim 400 van deze gearresteerde joden kwamen om het leven.
Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden.
KdeK november 2012