Op 14 mei a.s. herdenkt Rotterdam het Duitse bombardement van 14 mei 1940 waarbij een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Op verschillende plaatsen in de stad kan aan herdenkingsactiviteiten worden deelgenomen.

Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam verzorgt op diverse locaties langs de brandgrens luistervoorstellingen.
’s Avonds van 18.30 - 21.00 uur wordt weer een skatetocht langs de brandgrens georganiseerd Vertrek- en verzamelpunt is het Grotekerkplein. Daar zal de tocht ook worden beeindigd. Onderweg zijn beelden en verhalen van ooggetuigen van het bombardement en de brandgrens te zien en te horen.

Daarnaast zijn er herdenkingen en is er discussie naar aanleiding van het essay dat de Stichting herdenking 14 mei 1940 elk jaar uitbrengt, en dat  dit jaar geschreven werd door Marcel Moring.

Bij ons in het museum wordt vanaf 11.00 uur doorlopend een documentaire over het bombardement getoond. Rond drie uur ontruimen we de filmzaal voor de presentatie van ons jaarlijkse kunstwerk ter herdenking van 14 mei 1940. Dit jaar hebben wij de kunstenaar dicht bij huis gezocht én gevonden: kunstenares Anneke Harmsen is medewerker van het museum. Samen met radiomaker Roland Vonk maakte zij een doosje met daarin onder meer een boekje en drie cd’s. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Koos Postema.

Van 13.00 tot 16.00 uur is Radio Rijnmond te gast in het museum. Het programma Middag aan de Maas wordt live vanuit het museum uitgezonden. Publiek is welkom!

Het volledige programma voor 14 mei 2013, met locaties en tijden, vindt u op de website Rotterdam 40-45

AH 08.05.2013

Gezellige drukte op 5 mei
Zaterdag 4 mei, 12.00-17.00 uur - gratis entree

14.00 uur: Herdenking Jodenvervolging
Voor deze herdenkingsbijeenkomst zijn betrokkenen van Loods 24 en een aantal leerlingen van Basisschool De Pijler uitgenodigd. Deze basisschool heeft het monument van Loods 24 geadopteerd en sinds een aantal jaren benoemt het museum twee leerlingen per schooljaar als ambassadeur voor het museum.
Ter nagedachtenis aan de Joodse Rotterdamse burgers die vanuit Loods 24 gedeporteerd werden, en niet zijn terug gekeerd, zullen de leerlingen een deel van de 1200 familienamen oplezen en zelf gemaakte gedichten voordragen. Er wordt 1 minuut stilte in acht genomen.

Aansluitend is er een documentaire over de Jodenvervolging te zien.

Zondag 5 mei, 12.00-17.00 uur - gratis entree
Het OorlogsVerzetsMuseum staat op zondag 5 mei in het teken van bevrijdingsfeesten:

12.00-14.00 uur: Klassiekers uit de bevrijdingsdagen van 1945 herleven
De bevrijdingsvreugde is te horen in liedjes waarin werd gezongen over Canadese bevrijders (Thanks Tommies, Trees heeft een Canadees etc.), vaderlandslievende liedjes (De driekleur herrezen, Daar zijn de appeltjes van oranje weer) en liedjes die de hoop verwoordden dat het land weer snel zal worden opgebouwd en dat een goede tijd zal aanbreken (Eens zal de Betuwe in bloei staan, Er komt nu weer een leuke tijd etc.).

14.00 uur: Documentaire Dolle Dagen
De Duitse bezetting eiste een zware tol van de Rotterdammers. Iedereen probeerde zo goed en zo kwaad als het ging te overleven in een stad waar gebrek was aan alles. Des te groter was de roes van de bevrijding op 5 mei 1945. Wekenlang bleef Rotterdam het toneel van uitzinnige buurt- en straatfeesten, maar ook van vergelding en anarchie. (ca. 75 min.)
Deze film wordt kort ingeleid door Joop de Jong - samensteller van de documentaire.

15.30-17.00 uur: Klassiekers uit de bevrijdingsdagen van 1945 herleven
De bevrijdingsvreugde is te horen in liedjes waarin werd gezongen over Canadese bevrijders (Thanks Tommies, Trees heeft een Canadees etc.), vaderlandslievende liedjes (De driekleur herrezen, Daar zijn de appeltjes van oranje weer) en liedjes die de hoop verwoordden dat het land weer snel zal worden opgebouwd en dat een goede tijd zal aanbreken (Eens zal de Betuwe in bloei staan, Er komt nu weer een leuke tijd etc.).
MvA 25.04.2013
 
GEANNULEERD
Deze voorstelling is helaas geannuleerd. In plaats daarvan draaien wij de documentaire Morgen gaat het beter, over het amusementsbedrijf in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, van Henk van Gelder en Guus van Waveren. Aanvang 14.00 uur (ca 60 min.)

28 april 14.00 uur
VERTELVOORSTELLING Verplicht Gelukkig
Saskia Goldschmidt


Goldschmidt, actrice en schrijfster, treedt op met de vertelvoorstelling die zij maakte n.a.v haar boek: Verplicht gelukkig, portret van een familie. Over de manier waarop de echo’s van nooit vertelde verhalen van een kampoverlevende doorwerken in het leven van zijn kind.
‘Het boek is een aanrader, de theatervoorstelling niet minder: Saskia Goldschmidt neemt ons mee naar haar jeugd zoals geen literair programma had kunnen doen.’
De auteur heeft haar ruime theaterervaring gebruikt om met fragmenten uit Verplicht gelukkig een grappige, ontroerende en indringende presentatie te maken. Over haar excentrieke vader, zijn talent als spraakmaker en zijn onvermogen tot werkelijk contact met zijn kinderen. Over de azijndokter die als economisch vluchteling een bestaan in Amsterdam opbouwde, de koffiekoning die zo graag een Berlage was geworden. En niet te vergeten het meisje, dat droomde ooit de Anna Pavlova van de Lage Landen te worden en ondertussen in een kast in het ouderlijk huis zichzelf trainde in ‘het onderduiken’. 
Verplicht Gelukkig, de voorstelling is een reis langs een wereld van vroeger die nog altijd bestaat in de mensen van nu. De muziek van de CD Friling van Lucette van den Berg maakt het geheel compleet. De presentatie duurt een uur.
N.B. U wordt verzocht tijdig te reserveren. Behalve de entree voor het museum (€ 3,=) zijn er geen extra kosten aan verbonden.