Schiedamsedijk gezien vanaf het Marconiplein, 31 maart 1943
Zondag 30 maart organiseren wij een gespreksmiddag over het Vergeten Bombardement van 31 maart 1943. Met een informatieve lezing van Jac Baart die uitgebreid onderzoek deed naar dit en andere geallieerde bombardementen. Ooggetuigen worden uitgenodigd om hun persoonlijke ervaringen te delen.

Het bombardement op Rotterdam-West is ná het bombardement op het centrum van Rotterdam het grootste bombardement op Rotterdam geweest. Op 31 maart 1943, dit jaar 71 jaar geleden, wierpen vliegtuigen van de American Air Force, bij vergissing hun bommen die eigenlijk bedoeld zijn voor de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam, op de woonwijken Bospolder / Tussendijken in Rotterdam-West. Meer dan 400 mensen kwamen om.

Lezing
Jac Baart geeft een presentatie van zijn bevindingen van zijn onderzoek naar dit en andere bombardementen van de geallieerden. Het accent ligt op de Amerikaanse luchtaanvallen. Wat was het doelwit en wat ging er mis. Daarnaast beschikt Jac Baart over uniek fotomateriaal dat hij in de VS heeft gevonden.

Delen van persoonlijke ervaringen
De lezing van Jac Baart zal genoeg stof tot vragen en gesprekken opleveren. Ooggetuigen worden uitgenodigd om hun persoonlijke ervaringen te delen.
Kinderen ( 10-12 jaar) kunnen in de vaste opstelling een speciale speurtocht naar het Vergeten Bombardement doen.

Reserveren gewenst: 010-4848931 / info@ovmrotterdam.nl
Marleen van As 25.03.2014

Dat de Tweede Wereldoorlog de gemoederen nog steeds bezighoudt bleek op zondag 9 maart jl. tijdens de druk bezochte themamiddag over de Enigma. Deze middag was georganiseerd i.s.m. Stichting Werkgroep Kriegsmarine. Veel bezoekers hadden zelf de oorlog niet meegemaakt, maar de interesse bleek er niet minder om.

De Enigma (een elektronische rotorvercijfermachine) was de codeermachine van de Duitse strijdkrachten in WOII. Hij werd veelvuldig ingezet voor het versturen van berichten. Het apparaat geniet vooral bekendheid in maritieme kringen vanwege het gebruik in de onderzeebootoorlog, maar werd veel breder toegepast. Het kraken van deze machine zorgde voor een keerpunt in de oorlog. Bletchley Park was de plek in Engeland waar men de code brak en de informatie beschikbaar stelde aan de geallieerde legerstaven.

De berichten waren belangrijk, omdat ze grondige informatie bevatten over strategieën en de bewegingen van de Duitse troepen.Tijdens deze themamiddag ging Dan de Bruijn in op de werking van de Enigma. Na de pauze sprak Hans Sakkers over de Enigma en de strijd om Westerschelde. En op welke wijze de geallieerden de Duitse Enigma-berichten waarvan ze de code hadden gekraakt gebruikten . (Hans Sakkers schreef het boek Enigma en de Westerschelde, uitgeverij Aspekt).

Wij kijken terug op een interessante & leerzame middag waaruit is gebleken dat de Enigmaberichten onontbeerlijk zijn voor de militaire geschiedschrijving.
Marleen van As 13.03.2014
Op zaterdag 8 maart werd bij het monument op de begraafplaats Crooswijk een bijzonder boek gepresenteerd: Onze vaders in verzet.

De auteurs, Aad Koster en Pierre Pijpers, hebben allebei een vader in het Rotterdamse verzet gehad.
Door naarstig archiefonderzoek en veel gesprekken met ooggetuigen en nabestaanden zijn ze heel wat onbekend verzetswerk in Rotterdam-Noord op het spoor gekomen.Zo hebben ze de verzetsdaden van hun eigen vaders getraceerd.
Ook de vader van SP leider Emile Roemer was bij deze groep betrokken, hij overhandigde zaterdag het eerste exemplaar aan burgemeester Aboutaleb.

De Franciscusbrigade
De mannen maakten deel uit van de Franciscusbrigade die opereerde vanuit het oude Franciscusgasthuis aan de Schiekade. Daar werd onder meer de illegale krant De Wacht gestencild. Om de kans op ontdekking te voorkomen verhuisden ze regelmatig van plek. In oktober 1944 kwamen de Duitsers de groep op het spoor en vielen een huis in de Groeninxstraat binnen waar op dat moment de groep een bijeenkomst had. Twee jongemannen wisten te ontkomen. Drie anderen hadden geen geluk. Zij werden op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Voor hun is het monument op de begraafplaats in Crooswijk opgericht.

Oscar Verzet
Bijzonder aan dit boek is niet alleen het diegravende speurwerk van de auteurs. Zij hebben de Oscar Romeroschool in Crooswijk benaderd en daar hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld. De leerlingen van groep 8 luisterden aandachtig en stelden veel vragen. Om te laten zien wat ze allemaal hebben geleerd maakten de leerlingen zelf een speciale krant: De Oscar Verzet. (klik om de krant te bekijken). Die hoefde gelukkig niet in het geheim gemaakt te worden.

Het boek is te koop bij boekhandel Snoek en bij ons in het museum voor € 19,95.
Anneke Harmsen 12.03.2014

Elke vakantie organiseren wij, naast het gewone aanbod van speurtochten en vredesduifjes kleuren, speciale activiteiten voor de jeugd. Deze keer hadden wij wel een heel leuke workshop: zelf een kristalradio maken!

Een beetje ongelovig keken ze wel, de jongens die zich hiervoor hadden opgegeven. Wat houten plaatjes, aluminiumfolie en stukjes electriciteitspijp. Moest daar nou een radio van worden gemaakt?
Maar workshopleider Peter van Tongerloo vertelde zo enthousiast over het wonder dat ging gebeuren dat ze toch nieuwsgierig aan de slag gingen.

Het omwikkelen van de spoel is een secuur werkje
Op een houten plaatje werd een bouwtekening geplakt. Nu kon het werk beginnen.
Eerst moest een spoel worden gemaakt door een montagedraad precies 55 maal strak om een stukje plastic pijp te wikkelen. Daarna een condensator van net zo'n stukje buis maar nu omwikkeld met aluminiumfolie en schilderstape.
Dan nog een diode voor het omzetten van radiogolven in hoorbaar geluid erop gesoldeerd en voila, klaar was Kees. De radio's werden verbonden met een antennedraad aan de ene zijde en een aardedraad aan de andere.
En verdraaid: via het kristaloortelefoontje kon zachtjes radiogeluid worden ontvangen. En dat zonder batterijen! Om het wonder te vervolmaken bleek het nog om de katholieke zender Radio Maria te gaan ook.

Ondertussen werd gezellig gekletst en kwamen de jongens het nodige te weten over radiogolven, magnetisme en het belang van dit soort eenvoudige ontvangers in een tijd waarin betrouwbaar nieuws bijna nog schaarser was dan eten. Kortom, een geslaagde workshop, zeker voor herhaling vatbaar.
Anneke Harmsen 19.02.2014

Ad van Liempt was gastcurator voor de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen, die vorige week door koning Willem Alexander in de Kunsthal werd geopend.
Op woensdagavond 19 februari vertelt Van Liempt bij ons in het museum over zijn zoektocht naar de voorwerpen voor deze tentoonstelling. In tientallen Nederlandse oorlogsmusea, maar ook bij particulieren, vond hij bijzondere voorwerpen, alle met een eigen, vaak aangrijpend verhaal.
Indrukwekkende tentoonstelling
De tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen is tot en met 5 mei 2014 in de Kunsthal te zien. Een uniek samenwerkingsproject van 25 landelijke oorlogs- en verzetsmusea op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam heeft samen met Museum Rotterdam voor deze indrukwekkende tentoonstelling zes voorwerpen geleverd. Onder meer de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering van een beddenlaken en een bezemsteel maakte op 14 mei 1940, de dag van het bombardement op Rotterdam en een hartverscheurende afscheidsbrief van een opgepakte Engelandvaarder.

Ad van Liempt
Ad van Liempt is een Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij is medeoprichter en ex-hoofdredacteur van NOVA.

Reserveren gewenst (010-4848931). Kosten: entree museum.

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen is ontstaan uit een samenwerking van 25 oorlogs- en verzetsmusea op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een unieke tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal brengt de Tweede Wereldoorlog voor het voetlicht met voorwerpen uit de gezamenlijke collecties.

Gastcurator Ad van Liempt bezocht afgelopen jaar de depots van de deelnemende musea om de 100 meest aansprekende voorwerpen op te duikelen. Een van de topstukken in deze tentoonstelling is het blik met knikkers van Anne Frank. Het dook een tijdje geleden op, bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog. Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank, heeft het blik met knikkers aan het Anne Frank Huis geschonken. Toosje kreeg het speelgoed toen de familie Frank moest onderduiken.

De capitulatievlag uit de collectie van Museum Rotterdam
Behalve de knikkers van Anne zijn er, de titel zegt het al, nog 99 andere bijzondere voorwerpen te zien. Alle met een eigen, vaak aangrijpend, verhaal.
In samenwerking met Museum Rotterdam hebben wij voor deze tentoonstelling zes voorwerpen geleverd. Onder meer de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering van een beddenlaken en een bezemsteel maakte op 14 mei 1940, de dag van het bombardement op Rotterdam.
 
Meer voorwerpen en informatie vindt u op de website van de Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. De tentoonstelling in de Kunsthal wordt op 4 februari geopend door koning Willem Alexander. Vanaf 5 februari tot en met 5 mei is het publiek van harte welkom.
Anneke Harmsen 04.02.2014
Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam staat aan de vooravond van grote veranderingen. Komend voorjaar zal onze vaste opstelling over Rotterdam en regio tijdens de Tweede Wereldoorlog een ingrijpende facelift ondergaan. Voor het echter zover is willen wij het publiek ruim de gelegenheid bieden om het museum nog eens te bezoeken zoals het nu is.

De komende maanden zijn wij nog gewoon geopend. Onze programma´s lopen door en scholen worden van harte uitgenodigd met hun klassen het museum voor een laatste keer in oude stijl te bezoeken. Het aansprekende lespakket ´Vraag en Antwoord´ is deze maanden gratis (zolang de voorraad strekt). Ook tijdens de meidagen is de vaste opstelling nog te bezoeken en is er gelegenheid de herdenkingen in het museum bij te wonen.

Pas na de 14e mei, de herdenking van het Duitse bombardement op Rotterdam, gaan wij de tentoonstelling afbouwen. Tijdens de verbouwing blijft het museum gedeeltelijk geopend. In de filmzaal zullen documentaires worden vertoond en lezingen gehouden. In de wisselzaal zal een groot deel van onze collectie te zien zijn.
En: het museum is vanaf dat moment gratis toegankelijk.
Dat geeft onze trouwe bezoekers, maar ook andere nieuwsgierigen de gelegenheid af en toe eens een kijkje te komen nemen hoe de verbouwing er voor staat.

WOII en actualiteit
De  vernieuwing van het museum is nodig om jonger publiek te blijven interesseren voor de tijd dat Nederland bezet was en de wereld in oorlog. Het gaat daarbij niet alleen om het verleden. De huidige stand van zaken in de wereld maakt educatie over geweld, oorlog en vrede niet alleen actueel maar ook noodzakelijk. Door gebruik te maken van hedendaagse presentatietechnieken en educatieve programma's vorm te geven met behulp van I-pad en interactieve middelen willen wij jongeren aanspreken op deze grote thema's.

Het OorlogsVerzetsMuseum nieuwe stijl zal zeker ook de moeite waard blijven voor oudere bezoekers. Wij zijn al eens aangesproken met de vraag of de collectie zal verdwijnen. Maar daar is geen sprake van. De prachtige collectie zal beslist niet in een donker depot worden opgeborgen. Het tegengestelde is waar: hij zal in nieuwe grote vitrines beter tot zijn recht komen dan ooit.
Anneke Harmsen 21.01.2014
ARCHIEF