Op deze pagina vindt u de berichten over de verhuizing van het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam van Katendrecht naar de Coolhaven en de verbouwing van het nieuwe pand aan de Coolhaven.
Periode: oktober 2007/ april 2008.
 
Het nieuwe onderkomen van het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Coolhaven 375
Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam is verhuisd. Het museum aan de Veerlaan sloot zijn deuren op 30 september 2007. Eind november startte de verhuizing van de duizenden objecten die onze collectie inmiddels omvat.
In het gebouw aan de Coolhaven had inmiddels een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden. Na de verhuizing werd nog geruime tijd gewerkt aan de inrichting van onder meer de kantoren, de ontvangsruimte, maar vooral ook van de nieuwe vaste opstelling. Sinds april 2008 is het museum weer open voor publiek.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de diverse werkzaamheden die hebben plaatsgevonden. Tekst en foto's zijn van onder naar boven geplaatst: het laatste nieuwe stukje staat bovenaan.


week 13 - het hijsen van de vlag
Het zijn weken van primeurs. Voor het eerst pers over de vloer, de eerste schoolklas voor een preview (zie nieuws) en afgelopen week dus ook de eerste keer dat de vlag werd gehesen. Een moment om met alle medewerkers naar buiten te gaan en een klein applausje aan te heffen. Na maandenlang als het ware incognito geopereerd te hebben heeft het museum weer een gezicht!
Voor de herkenbaarheid van het museum zijn aan de entreezijde twee vlaggenmasten geplaatst. Daar wapperen nu twee trotse museumvlaggen.
Vanzelfsprekend zal op de vierde en de vijfde mei de Nederlandse vlag op gepaste wijze gevoerd worden.

Aan beide zijden van het museum zijn ook twee grote informatiezuilen geplaatst.
Zo is het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam al herkenbaar vanaf metrostation Coolhaven.
Op de zuilen staan behalve het museumlogo ook de openingstijden aangegeven. Wie aan een gesloten deur komt weet dan meteen wanneer het museum wel open is.
De zuilen en het gebouw zullen bij avond uitgelicht zijn.

Eerder al werden fietsenrekjes geplaatst, en vandaag is een start gemaakt met het opknappen en schoonmaken van de stoep. Zodat volgende week bij de opening alles er tiptop uit zal zien.
We zijn er bijna klaar voor........
week 9 - het aanbrengen van de foto van Hustinx
Het laatste grote werk is nu eindelijk aan de beurt. De vaste opstelling wordt ingericht. Na maanden in opslag geweest te zijn worden de ingepakte objecten weer uit de dozen tevoorschijn gehaald. De uniformen en andere kledingstukken zijn vakkundig gestoomd en op de modellen aangebracht.


Grote foto's worden geplaatst. Soms vormen ze de achtergrond in een vitrine, soms illustreren ze de begeleidende tekst. De teksten zijn speciaal voor deze opstelling geschreven en doen in goed leesbare taal verslag van de belangrijkste gebeurtenissen.
  De inrichting van de vaste opstelling is in handen van Ron Breugelmans. Hij heeft de nodige ervaring met het maken van aansprekende tentoonstellingen.
Beeld en tekst vormen samen een helder overzicht van de periode '40 - '45, en met name van de gebeurtenissen in en rond Rotterdam.
Dat is belangrijk om ook de jongere generaties aan te blijven spreken. Zij hebben de verhalen over de oorlog immers steeds vaker uit tweede of zelfs derde hand.


Behalve goede tekst en vormgeving vergt het inrichten van een tentoonstelling ook de nodige administratieve handelingen. Elk objectnummer moet worden genoteerd zodat straks in het collectieregister de nieuwe standplaatsen kunnen worden ingevoerd.
Zo weten we altijd waar de objecten van de alsmaar uitdijende collectie zich bevinden.
Het spreekt voor zich dat het een secuur werkje is. Geduld en zorgvuldigheid zijn goede eigen- schappen voor een registrator.
week 5 - passen en meten
Het bouw werk voor de vaste opstellling is bijna klaar. De meubelmaker is nu heer en meester.
Plannen en praktijk worden met elkaar in overeenstemming gebracht.
Soms moet er gepast en gemeten. Ergens is een onverwachte hoek, een oplossing moet ter plaatste worden bedacht.
Soms wordt er een beetje gemopperd want het zit ook wel 's tegen.
Maar over het geheel genomen gaat het goed. Er wordt gebouwd, getimmerd en geschilderd. De wanden voor de opstelling zijn gesteld en aan de vitrines wordt de laatste hand gelegd.


Er zijn nog een paar grote stukken in aanbouw, zoals een halfronde fotowand voor een foto na het bombardement van Alphons Hustinx.
In deze wand zullen bijzondere brokstukken van gebombardeerde gebouwen opgenomen worden die destijds bij museum Boymans verzameld werden.

De nieuwe vaste opstelling belooft een boeiende tentoonstelling te worden.
  Vertrouwde en nieuwe elementen zullen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op indrukwekkende wijze onder de aandacht brengen en de sfeer en de emoties uit die tijd doen herleven.


Ook in de publieksruimte zijn meubels geplaatst. De balie, een garderobe, en kasten in dezelfde stijl geven de entree een frisse uitnodigende uitstraling. De tafels en stoelen staan alweer en een fijne nieuwe boekenkast waarin publiek naar hartelust kan grasduinen.


Langzaam maar zeker zien we het nieuwe onderkomen weer museum worden. Het oude vertrouwde museum in een piekfijn nieuw jasje.
week 51 - in afwachting......

Na de verhuizing is er nog veel werk aan de afronding. De hele "infrastructuur" van het museum moet als het ware aangelegd worden. Toiletten, balie, kantoren, telefoon en internetverbindingen, alles moet in orde zijn voordat we ook maar kunnen gaan denken aan het maken van de nieuwe opstelling.

Die overigens al maanden in voorbereiding is, en die op papier steeds definitiever vorm begint te krijgen. De flexibele wanden die de tentoonstelling zullen dragen zijn inmiddels gearriveerd en ook de nieuwe vitrines. Door specialisten wordt hard gewerkt aan tekst, inhoud en (grafische) vormgeving van de opstelling.

Naar verwachting kan eind januari een aanvang worden gemaakt met het plaatsen van de wanden. Dan zal blijken in hoeverre de praktijk overeenkomt met de plannen. Afhankelijk daarvan kan gestart worden met de inrichting en komt de heropening van het museum eindelijk in zicht. Het gaat nog even duren voordat het zover is, maar het zal de moeite waard zijn, zoveel is zeker!
week 48 - het inladen van de eerste verhuiswagen...


  Afgelopen maandag was het dan zover. Na 2 maanden inpakken en voorbereiden kon de verhuizing beginnen.
Als eerste werd op maandagochtend de zolder leeggehaald met een heftruck. Op donderdagmiddag reed de laatste verhuiswagen richting Coolhaven.
Aan de Veerlaan is het nu definitief voorbij. De vlaggetjes in wat ooit de de bevrijdingszaal was hangen er nog maar het is bepaald geen vrolijk gezicht.

Terwijl het aan de Veerlaan leger en leger werd, werd het op de Coolhaven alsmaar voller. De ene na de andere rolcontainer werd binnengereden.
Het was de hele week een gonzen van activiteiten. De verwarming werd afgesteld, de balie geïnstalleerd, de telefoon aangelegd. Er werden puntjes op de i gezet, en soms moesten ze er toch nog even af, of brak er een kleine paniek uit dat dit of dat niet op tijd in orde zou zijn. Zoals verwacht kan worden bij de verhuizing van een museum.

Uiteindelijk kwam alles meer dan goed en kunnen we tevreden constateren dat de verhuizing vlot is verlopen. Dankzij de goede samenwerking met de verhuizers en de inzet van onze medewerkers. Die laatsten lopen nog wat onwennig rond op de nieuwe locatie.
Lang zal dat overigens niet duren, want er is nog genoeg werk aan de winkel.
week 47 - leggen van het linoleum
De medewerkers die de afgelopen weken zo hard hebben gewerkt aan het inpakken van het museum aan de Veerlaan brachten vandaag een bezoek aan het pand aan de Coolhaven. Er heerste een enigszins uitgelaten stemming.


Niet alleen is de verbouwing al zover gevorderd dat de vloerbedekking gelegd kan gaan worden, het was ook een verademing om al het nieuwe te zien en zich nu te kunnen gaan richten op de heropbouw van het museum. Na weken van ontruimen, afbreken en inpakken was het nu een verheugd 'oh' en 'ah' over al het mooie dat er aan komt.
Ogenschijnlijk is het nog rommelig, maar daar keek men wel doorheen. Zoals je voor een storm een stilte hebt, zo heb je tegen het einde van een klus een grote stapel losse eindjes.
 

Dat is juist een teken dat het eind in zicht is en de verhuizing nu echt heel dicht voor de deur staat.
Natuurlijk komt er dan nog het uitpakken en het inrichten en wat er allemaal nog zo bij komt kijken. Maar met hernieuwde energie en enorm veel inzet draait ons 'verhuisteam' ook daar de hand niet voor om.

de nieuwe balie in aanbouw
In opdracht van Ton Wienbelt is men inmiddels druk doende met het maken van nieuwe interieurstukken.
In de entree komt een moderne balie, uitgevoerd in rood geel en zwart.
In dezelfde kleurstelling worden voor de tentoonstelling twintig flexibele wanden gemaakt.
Met deze wanden zal de nieuwe opstelling worden ingericht aan de hand van de volgende thema's: Propaganda, Mobilisatie, Inval, Bombardement. Dagelijks Leven, Vergeten bombardement, Haven/Koopvaardij, Loods 24, Verzet, Biesbosch, Razzia, Hongerwinter, Voedseldroppings, Bevrijding en Bezinning.
De opstelling zal gaan voldoen aan de eisen van de huidige tijd. Sommige oudere bezoekers zullen misschien de huiskamerachtige stijl van de Veerlaan even missen. Maar de kleinschaligheid van het museum blijft. En voor de toekomst is het belangrijk, dat een aangrijpend stuk Rotterdams historisch erfgoed in een mooi museum wordt bewaard.
klik op het plaatje voor een vergroting (PDF)
Ondertussen vraagt u zich af waar het nu eigenlijk heen gaat met het nieuwe museum. Daarom presenteren wij hier, met gepaste trots overigens, het zogenoemde 'vlekkenplan'.
Linksboven de ruimte voor kantoor. Rechtsboven de nieuwe filmzaal met daarnaast de Arie en Nel Mastzaal, voor wisseltentoonstellingen.
In de ontvangstruimte, rechtsonder, komt een leeszaal. Vanzelfsprekend serveren wij straks ook hier graag weer een kopje koffie.

Een belangrijk deel van de ruimte is bestemd voor de vaste tentoonstelling, die geheel opnieuw vormgegeven en ingericht wordt. Vijftien thema's en een globale lijst met voorwerpen dienen hierbij als leidraad.
"Niet alles staat al vast. Er komen nog vitrines en fotowanden bij. De bedoeling is dat het uiteindelijke vlekkenplan medio volgende week klaar ligt", meldt Ron Breugelmans. "Dan gaan we ons bezig houden met de eigenlijke inrichting en het indelen van de collectie naar thema."
Breugelmans is een van de vormgevers die zich bezighouden met de inrichting van de vaste tentoonstelling. Straks, wanneer de verbouwing klaar is, is het hun beurt om bezit te nemen van de Coolhaven.
week 44 - aanbrengen nieuwe kozijnen
De verbouwing van het pand aan de Coolhaven vordert. Het is een drukte van belang. Er wordt aan alles tegelijk gewerkt. Langzaam maar zeker begint het vormt te krijgen. Nu het plafond is geschilderd begint er kleur in te komen. En met het inzetten van nieuwe kozijnen en puien ook licht.

er komt kleur in....
Het lijkt een beetje op een bijenkorf. Iedereen is bezig aan een andere klus, met z'n allen werkt men aan het geheel.
Aan de linkerzijde is men begonnen met het aanbrengen van nieuwe puien en kozijnen. Een eindje verderop in de filmzaal is iemand bezig de rail voor verlichting aan te brengen. Ergens achterin verscholen achter een stapel isolatiemateriaal is een stukadoor aan het werk. De natte cel, zoals dat heet, is op het plaatsen van sanitair na klaar.

Kortom, het gaat snel nu. Dat moet ook wel, want de verhuisdatum nadert.

In het pand aan de Veerlaan is men ondertussen begonnen met het afbreken van de tentoonstelling en het inpakken van de duizenden voorwerpen. Dit gebeurt met de nodige zorgvuldigheid.
Om te voorkomen dat dingen zoek raken wordt voor elke doos een inhoudslijst gemaakt. Zo weet men zelfs op het moment dat objecten ingepakt zijn nog precies waar ze zich bevinden. Stickers in verschillende kleuren moeten er voor zorgen dat de dozen straks in de Coolhaven op de juiste plaats terecht komen.
Elke dag wordt het museum een beetje verder ontmanteld. De ene dag wordt de balie afgebroken, de volgende is de bombardementszaal aan de beurt. Maar veel tijd om te treuren is er niet.
Want, alsof het goed laten verlopen van een verhuizing nog niet voldoende is, is er ook nog het nodige te organiseren voor de boekenmarkt en veiling, op 27 oktober.
Huismeester Ed Visser draait op volle toeren, en ook diegenen die in de gewone situatie heel ander werk doen, dragen nu de nodige inpaksteentjes bij.
 
  week 42 -
Nu de vloer is geëgaliseerd en wanden en plafond schoon zijn kan begonnen worden met de opbouw: het aanbrengen van diverse wanden. Onder andere voor kantoorruimte en een filmzaal.

Natuurlijk zal de Arie en Nel Mastzaal voor tijdelijke tentoonstellingen ook in het nieuwe onderkomen niet ontbreken.
Een interactieve tijdelijke tentoonstelling, speciaal voor de jeugd, staat al meteen op stapel.
week 39 - Terwijl het er buiten wat druilerig uitziet is men in de naast het gebouw geplaatste keet druk in overleg. Wekelijks wordt er gesproken over kozijnen, deurbeslag, het egaliseren van vloeren en een massa andere onderwerpen die bij een ingrijpende verbouwing aan de orde komen.
In het gebouw zelf lijkt een mysterieus theater aan de gang. In een dik rookgordijn lopen maanmannen gehuld in witte pakken op en neer. Een onheilspellend gesuis vult de atmosfeer.
Het blijkt echter om zeer prozaïsch werk te gaan: de hele ruimte wordt gestraald met stikstof teneinde oude verflagen te verwijderen. Zo ontstaat een goede ondergrond voor de nieuwe kleuren - blauw en rood en geel - die de basis vormen voor de nieuwe opstelling.
 
Het egaliseren van vloeren en wanden in de nieuwe locatie aan de Coolhaven.
De ruimte onder de Pieter de Hoochbrug is opgeleverd. De slopers zijn begonnen. De vloer wordt geëgaliseerd en alle oude muurtjes, toiletten en portieken worden gesloopt. Wat overblijft is een kale ruimte, een ruimte die er veelbelovend uitziet.

Terwijl een groepje ter zake kundige mannen van de ene plek naar de andere loopt om te bespreken wat en hoe er nog moet gebeuren, maakt Ton Wienbelt foto's. De ruimte is groot en met aan weerszijden een kleine kade waartegen het maaswater klotst. Een mooie plek voor een museum.

Wienbelt, die betrokken is bij de inrichting van het nieuwe museum, schetst waar de balie komt en waar de ingang. Er komt een filmzaal en natuurlijk opnieuw een Arie en Nel Mastzaal voor de tijdelijke tentoonstellingen. "En hier", zegt Wienbelt met een weids gebaar, "komt de nieuwe vaste opstelling".

Daarin zal niet alles nieuw zijn. De belangrijke thema's, die het verhaal van de oorlog vertellen, veranderen immers niet. Wel zullen er objecten uit de collectie van het Historisch Museum Rotterdam te zien zijn en aanvullende, informatieve teksten.

Voor het zover is moet er nog veel gebeuren. Heel veel. Maar het begin is er!
<< terug