PREVIEW
Wij schrijven jaarlijks een kunstopdracht uit in het kader van de herdenking van het bombardement van 1940. Dit jaar is de eer aan de Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière. In zijn boek toont hij zijn blik op het circa 13 minuten durende bombardement en de gevolgen die dit heeft gehad voor Rotterdam. Hij constateert dat de stad op meerdere manieren feitelijk is ‘gebombardeerd’, namelijk door: het fascisme, het modernisme en de stadsvernieuwing.
La Rivière laat Rotterdam vlak voor het bombardement zien aan de hand van advertenties en berichten uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 9 mei 1940.
In deze krantenknipsels is de dreiging van het komende bombardement nog niet te merken. Mensen worden zelfs aangespoord naar buiten te gaan om te genieten van het mooie weer van het komende Pinksterweekend en de net door de plantsoendienst bijgewerkte parken en plantsoenen.

Bijzondere feiten komen tevens aan het licht wanneer La Rivière onderzoek doet naar de wederopbouw – in de oorlogsjaren – van Rotterdam. Zo onderzoekt La Rivière een Lijst van 144 gebouwen die bij de wederopbouw gespaard hadden kunnen blijven, maar toch gesloopt zijn. Deze mysterieuze lijst is nooit teruggevonden, maar wordt genoemd in correspondentie aan het gemeentebestuur. La Rivière gaat op zoek naar de gebouwen op deze Lijst van 144.

Weinig mensen weten dat een aantal jaren na het bombardement in het lege stadshart van Rotterdam tijdens de oorlog onder andere graan werd verbouwd. Foto’s van deze graanvelden en andere gewassen zijn ook opgenomen in het nieuwe boek en laten een surrealistische aanblik van Rotterdam zien.

Het voorwoord van J.L. van der Pauw is op het omslag afgedrukt. De afbeeldingen zijn grotendeels afkomstig uit het Gemeentearchief Rotterdam.183 pagina's.

BESTELWIJZE
Het boekje is in onze museumwinkel uitverkocht. In de (Rotterdamse) boekhandel is het wellicht nog op voorraad.
30.11.2012