Voor het uitbreiden van onze collectie zijn wij geïnteresseerd in foto's, affiches, kleding, gebruiksvoorwerpen, verhalen...... kortom materiaal uit de oorlogsjaren. Heeft u op zolder of in een kast nog iets liggen uit deze tijd en weet u niet wat u er mee moet doen; niet weggooien!

Onze belangstelling gaat voornamelijk uit naar objecten die tijdens de oorlogsjaren in Rotterdam gebruikt, gedragen, verkregen enz. werden.
Ook de verhalen die bij objecten horen zijn voor ons erg belangrijk. Juist door die verhalen wordt de geschiedenis levendig en invoelbaar. En dat is wat wij willen overbrengen. Een levende herinnering aan een tijd die Rotterdam en haar inwoners gevormd heeft.

U kunt ons per e-mail bereiken maar bellen of langskomen kan ook. Tel. 010-484 89 31, e-mail info@ovmrotterdam.nl.
Onlangs zijn we gestart met een nieuwe database: een verhalenbank. Daarin worden geen voorwerpen opgenomen maar verhalen. Anders dan ze gewoon in een map te stoppen krijgt elk verhaal nu trefwoorden. En aan de hand van die trefwoorden kunnen ze worden teruggevonden.

Op het trefwoord razzia, bijvoorbeeld, worden verhalen ondergebracht van mensen die dat hebben meegemaakt. Het trefwoord hongerwinter herbergt verhalen over hongertochten, tulpenbollen en geroosterde stekelbaarsjes.

Een schat aan persoonlijke verhalen die voor het nageslacht bewaard blijft. Op deze website is een speciale rubriek Getuigen vertellen aangemaakt waarin een selectie uit deze verhalenbank wordt gepubliceerd, maar ook verhalen die niet op de website komen worden dus bewaard.

Heeft u de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, en heeft u geen voorwerpen maar wel verhalen? Aarzel dan niet om uw verhaal, zo mogelijk voorzien van foto’s ter illustratie, aan ons op te sturen en bouw zo mee aan onze verhalenbank.